Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem to pyszne danie, które zachwyca swoim smakiem, jak i prostotą wykonania. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, a także jako danie na specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z pieczarkami i rozpływającym się w ustach serem to idealna kompozycja.
Danie to można serwować z tradycyjnymi ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem. Obowiązkowo oczywiście surówka, idealnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty i marchewki, która idealnie podkreśli smak całego obiadu. Filet z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami to bez wątpienia przepis, który warto znać!
FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I SEREM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 150 g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- słodka papryka
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia mięsa
- masło do podsmażenia cebuli i pieczarek
Wykonanie
- Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na cieńsze fileciki. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka (u mnie gyros).
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni z obu stron.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę i pieczarki i podsmażyć.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażone mięso a na nim rozprowadzić podsmażone z cebulą pieczarki. Wierzch posypać tartą mozzarellą.
- Naczynie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut.