Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem to pyszne danie, które zachwyca swoim smakiem, jak i prostotą wykonania. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, a także jako danie na specjalne okazje. Połączenie soczystego kurczaka z pieczarkami i rozpływającym się w ustach serem to idealna kompozycja. 



Danie to można serwować z tradycyjnymi ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem. Obowiązkowo oczywiście surówka, idealnie sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty i marchewki, która idealnie podkreśli smak całego obiadu. Filet z kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami to bez wątpienia przepis, który warto znać!

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I SEREM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • słodka papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia mięsa
  • masło do podsmażenia cebuli i pieczarek


Wykonanie

  • Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na cieńsze fileciki. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka (u mnie gyros). 
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni z obu stron.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę i pieczarki i podsmażyć. 
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażone mięso a na nim rozprowadzić podsmażone z cebulą pieczarki. Wierzch posypać tartą mozzarellą. 
  • Naczynie wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut. 


Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem przepis
Przepis na fileta z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem
Pomysł na filet z kurczaka zapiekanego z pieczarkami i serem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 29

Dodaj komentarz

trzy × 3 =