Ciasto kokosowa krówka bez pieczenia z delikatnym kremem śmietanowo-kokosowym. Deser ten przygotowałam na herbatnikach a dodatkowo przełożyłam słonymi krakersami z dodatkiem masy kajmakowej. Moim zdaniem idealnie pasują do tego deseru i fajnie przełamują jego słodki smak.
Kokosowa krówka to ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego też polecam go również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę w kuchni. Nie musicie się martwić, że coś Wam nie wyjdzie, czy biszkopt nie urośnie. Ciasto jest bez pieczenia i zawsze wychodzi.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto kokosowa krówka. Przygotowałam instrukcję w wersji pisemnej, jak i wideo, na którym zobaczycie cały etap przygotowania tego smakołyku. Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWA KRÓWKA
Składniki
KREM ŚMIETANOWO- KOKOSOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1 opakowanie krakersów
- 1 opakowanie herbatników
- 50 g czekolady
Wykonanie
- Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy stopniowo wiórki kokosowe. Następnie wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Przygotowaną masę dzielimy na 3 części.
- Na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy 1/3 masy śmietanowo-kokosowej.
- Na masie układamy krakersy, na których rozprowadzamy masę kajmakową, a na nie układamy kolejną warstwę krakersów.
- Na krakersy wykładamy kolejną porcję masy śmietanowej, a na niej układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy pozostałą masę śmietanowo-kokosową. Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.