Kotlety inne niż wszystkie – siekane kotlety z czerwoną kapustą oraz dużą ilością dodatków. Takie kotleciki to idealny pomysł na obiad.
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, ale lubicie zjeść coś dobrego, siekane kotlety z czerwoną kapustą będą idealnym wyborem. Można je wzbogacić o ulubione dodatki, ja oprócz kurczaka i czerwonej kapusty wybrałam paprykę, kukurydzę i pieczarki.
Kotlety siekane z kurczaka są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo są one zapiekane w piekarniku, dzięki czemu nie nasiąkają tłuszczem. Możemy je podawać z ziemniakami i surówką, ale także wsadzić do bułki i zjeść w formie burgera.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne kotlety siekane z czerwoną kapustą. Może wyglądają one nieco śmiesznie, ale to wszystko przez czerwoną kapustę, która w połączeniu z innymi składnikami puszcza swój kolor. W smaku są bardzo dobre, dlatego też zachęcam do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA KOTLETY SIEKANE Z CZERWONĄ KAPUSTĄ
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 100 g czerwonej kapusty
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki kukurydzy
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1/2 małej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyścić i posiekać w drobną kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obrać i drobno pokroić, pieczarki także pokroić w kosteczkę.
- Cebulę i pieczarki poddusić na łyżeczce masła.
- Kapustę zetrzeć na szatkownicy lub drobno pokroić.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydze odsączyć z zalewy.
- Przygotowane składniki przesypać do jednej miski, dodać jajka oraz mąkę.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną olejem w sprayu wykładać kotleciki przy pomocy łyżki.
- Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni grzałka góra-dół.