Sezon na truskawki to mój ulubiony okres, gdyż uwielbiam różnego rodzaju wypieki i desery z truskawkami w każdej postaci. Tym razem przygotowałam kruche ciasto z truskawkami i bezą, które wyszło przepyszne. Połączenie kruchego spodu z budyniem, truskawkami i delikatną bezową pianką smakuje obłędnie. Fajnie prezentuje się na stole i idealnie sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie rodzinne spotkania w ogrodzie w tak piękną pogodę.
Przepis na ciasto jest naprawdę prosty, a samo ciasto nie wymaga duże ilości czasu ani skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto!
Polecam również inne pyszne wypieki z truskawkami:
- Ciasto z truskawkami i masą budyniową bez pieczenia
- Ciasto z truskawkami i nutellą
- Czekoladowe ciasto z truskawkami w 15 minut
- Sernik na zimno z galaretką i truskawkami
- Szybkie ciasto z truskawkami
- Ciasto stracciatella z truskawkami
- Ciasto z truskawkami i bezą
- Sernik na zimno z truskawkami
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ – PRZEPIS
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 160 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA BUDYNIOWA
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 450 ml mleka
- 2 łyżki cukru
TRUSKAWKI
- ok. 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
BEZA
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 2 garści płatków migdałów
Wykonanie
- Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota. Należy pamiętać, by do ciasta dodać zimne masło, prosto z lodówki. Blaszkę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Spód blaszki wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, do zarumienienia.
- W rondelku zagotować około 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń śmietankowy, wlać na gotujące się mleko i mieszać do zgęstnienia.
- Na przestygnięty kruchy spód wyłożyć ciepłą, niegorącą masę budyniową.
- Truskawki pokroić na połówki, obtoczyć w mące ziemniaczanej i ułożyć na masie budyniowej, Należy użyć tych mniej dojrzałych i twardszych truskawek, gdyż te miękkie mogą puścić soki.
- Białka ubić na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Gotową pianę bezową wyłożyć na ciasto i wyrównać, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.