Makaron z kurczakiem po chińsku to bardzo smaczne danie obiadowe w stylu orientalnym. Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego przepisu na obiad, to danie z pewnością będzie idealnym wyborem!
Do przygotowania nie trzeba specjalnych zdolności kulinarnych, każdy go zrobi! Makaron z kurczakiem po chińsku to danie, które szykuję bardzo często, ze względu na to, że każdy je uwielbia, ale także na to, że robi się je ekspresowo. Wystarczy podsmażyć kurczaka, wsypać do niego mieszankę chińską i ugotowany makaron. Całość należy doprawić sosem sojowym oraz sosem słodkim z chilli i danie gotowe.
Kurczak z makaronem po chińsku to super pomysł na posiłek do pracy. Wystarczy zapakować go do pudełeczka a później tylko odgrzać. To bardzo sycący i pełnowartościowy posiłek, który polecam każdemu! Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA MAKARON Z KURCZAKIEM PO CHIŃSKU
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 160 g makaronu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy kurczaka i podsmażamy na złoty kolor. Kiedy kurczak się zarumieni, na patelnię przekładamy mieszankę chińską, podsmażamy do miękkości warzyw, podlewając kilkoma łyżkami wody z gotującego się makaronu.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, na patelnie dodajemy słodki sos chilli, tarty imbir, sos sojowy oraz ugotowany makaron. Całość mieszamy.