Zapraszam wszystkich miłośników młodej kapusty na smaczne danie z jej udziałem. Będzie to młoda kapusta z kurczakiem. Danie bardzo treściwe, smaczne i pożywne. Można je serwować z pieczywem, ziemniakami na nawet makaronem.
Taki obiad można przygotować w około 25 minut. Dodatkowo jest łatwy do odgrzania, dzięki czemu może nam posłużyć jako posiłek na kilka dni. Młoda kapusta z kurczakiem to również świetny pomysł na posiłek do pracy. Wystarczy go zapakować do pudełeczka z zabrać ze sobą na wynos.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam etapy przygotowania tego dania. Jak sami widzicie, lista kroków jest dosyć krótka, bo całe danie jest szybkie i łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z KURCZAKIEM
Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 500 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy w kosteczkę i doprawiamy przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Całość podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie masła. Do duszącej się cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość.
- Kapustę drobno siekamy za pomocą noża lub mandoliny. Przekładamy na patelnię z cebulą i pieczarkami, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez kilka minut. Po chwili dodajemy kurczaka i przyprawy, u mnie sól, pieprz i szczypta chilli. Całość dusimy przez 10 minut. Serwujemy ze świeżym pieczywem, ziemniakami czy makaronem.
Pyszności, właśnie teraz gotuję, tylko pod koniec duszenia dodaję solidną garść świeżego koperku. Petarda👍