Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
Pojawienie się młodej kapusty na targach i w marketach jest oznaką nadejścia wiosny. To bardzo smaczna potrawa wiosenna, którą warto przygotować w swoim domu, póki sezon w pełni. Młoda kapusta to sezonowe warzywo, które posiada wiele cennych właściwości. Podnosi odporność, korzystnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie, dlatego też warto ją wprowadzić do swojej diety.
Wielu osobom kapusta kojarzy się z dodatkiem dużej ilości tłuszczów, boczku i innych zasmażek. Jak to moja babcia mówiła, kapusta dużo tłuszczu przyjmie 😀 W dzisiejszych czasach już nie jadą się tak tłusto, jak dotychczas, a większość osób zwraca uwagę na to, co je. Kapusta, którą przygotowałam, jest bardzo smaczna, duszona na wodzie z dodatkiem cebulki smażonej na małej ilości masła oraz z odrobiną śmietany. Nie ocieka tłuszczem, jest bardzo delikatna w smaku, idealna do codziennego obiadu.
Kapusta ze śmietaną i koperkiem to moje ulubione danie wiosenne, które przygotowuję zaraz, gdy tylko kapusta pojawia się w sklepach. Bardzo lubię wszelakie dania i przekąski z młodej kapusty, dlatego też staram się wykorzystać sezon kapuściany na maksa.
Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej smaku nie da się opisać. Musicie sami skosztować. Polecam Wam ten przepis z całego serca. Moja rodzina uwielbia tą kapustę ze śmietaną i koperkiem i bardzo chętnie ją zjada.
PRZEPIS NA KAPUSTĘ ZE ŚMIETANĄ I KOPERKIEM
Składniki
- 1 główka młodej kapusty ok. 1 kg
- 2 małe cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- pęczek koperku
Wykonanie
- Kapustę pozbawić zewnętrznych liści, umyć i pozbawić głąba. Następnie poszatkować przy użyciu szatkownicy lub drobno posiekać przy użyciu noża.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na łyżce masła.
- Poszatkowaną kapustę umieścić w garnku, zalać 200 ml wody i zagotować. Dodać do niej sok z cytryny, cukier, sól, pieprz oraz uduszoną cebulę. Całość gotować przez 10 – 15 minut.
- Do śmietany dodać łyżkę mąki, całość wymieszać, tak aby nie było grudek. Przed wlaniem śmietany dodać do niej odrobinę kapusty, po to, by zimna śmietaną wlana do gorącej kapusty się nie zważyła. Następnie całość wlać do garnka z kapustą i wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Całość na koniec posypać posiekanym koperkiem i wymieszać.
Do takiej kapustki dodaje jeszcze parę pokrojonych pomidorów i trochę więcej śmietany. Będzie jeszcze lepsza. Taka kapustka jest dobra nawet na zimno.