Odrywany chlebek z keksówki

Odrywany chlebek z keksówki

Chlebek ziołowy z keksówki to świetna przekąską, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie fajnym rozwiązaniem na domowe przyjęcia, spotkania przy grillu czy inne okazje. Idealnie sprawdzi się również na co dzień, jako baza do kanapek, dodatek do zup czy samodzielna przekąska. 



Aromatyczne zioła nie tylko wzbogacają smak chlebka, ale dodatkowo nadają mu cudownego aromatu. Zapach ten pobudza apetyt i sprawia, że chlebek odrywany smakuje jeszcze lepiej. 

Przygotowanie chlebka ziołowego z keksówki nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, który znajdziecie poniżej. Smacznego!

PRZEPIS NA ODRYWANY CHLEBEK Z KEKSÓWKI

Składniki

Rozczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody

Masło ziołowe

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • świeża natka pietruszki (opcjonalnie)
  • świeży koperek (opcjonalnie)


Wykonanie

  • Do miski wsypać pokruszone drożdże, cukier, mąkę pszenną oraz wlać wodę. Całość dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, wodę, jajko, sól oraz rozczyn. Całość zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
  • W miseczce wymieszać wszystkie składniki masła ziołowego.
  • Wyrośnięte masło wyjąć z miski, na posypaną mąką stolnicę, chwilkę wyrabiać, a następnie rozwałkować, na kształt prostokąta.
  • Rozwałkowane ciasto posmarować masłem ziołowym, następnie pokroić na prostokąty o szerokości keksówki.
  • Keksówkę (11×30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć kawałki ciasta, masłem czosnkowym do góry, a następnie pionowo układać złożone na pół kawałki ciasta, jeden obok drugiego.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut, do zarumienienia.


Odrywany chlebek z keksówki ziołowy
Odrywany chlebek ziołowy z keksówki
Przepis na odrywany chlebek z keksówki


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 12

Dodaj komentarz

jedenaście + 4 =