Orzechowiec bez pieczenia to szybkie i smaczne ciasto, które musicie wypróbować. Przygotowane jest na herbatnikach, przełożonych masą orzechową, następnie słonymi krakersami z dodatkiem kajmaku a kolejno masą śmietankową. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Ciasto orzechowiec bez pieczenia wygląda bardzo efektownie i co najważniejsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Wbrew pozorom ciasto nie jest zbyt słodkie czy mulące. Smaki są idealnie wyważone, a ciasto smakuje wyśmienicie, przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWIEC BEZ PIECZENIA
Składniki
- 660 ml śmietanki kremówki
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 150 g orzechów włoskich
- 4 łyżki nutelli
- 12 herbatników maślanych
- 24 słone krakersy
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej z nich dodajemy 4 łyżki nutelli oraz posiekane orzechy włoskie. Masę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Następnie układamy warstwę krakersów, a na nich rozprowadzamy masę kajamkową. Na niej układamy kolejną warstwę krakersów.
- Na wierzch wykładamy odłożoną masę śmietankową, a następnie dekorujemy posypką czekoladową.