Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie – pałki z kurczaka zapiekane z kapustą kiszoną na pomidorowo. Danie, które robi się praktycznie samo! To świetny pomysł na szybki obiad, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a także nie generuje dużej ilości brudnych naczyń.
Pałki z kurczaka zapiekane na kapuście kiszonej to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na co dzień, a także specjalne okazje. Takie pałki z kurczaka pieczone na kapuście można również zaserwować na kolację, podczas spotkań z przyjaciółmi. Serwowane z ziemniakami w formie obiadowej, jak i z chlebem w formie kolacyjnej smakują równie dobrze.
Zapraszam na przepis! Na pewno będziecie zachwyceni smakiem tego dania!
PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z KAPUSTĄ KISZONĄ – PRZEPIS
Składniki
- 5 pałek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 500 g kapusty kiszonej (u mnie sandomierska)
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 500 ml bulionu
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie
- Pałki z kurczaka oczyszczamy ze skóry. Do miseczki przekładamy oliwę, dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, tworząc marynatę. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Otrzymaną marynatą nacieramy pałki z kurczaka.
- Kapustę kiszoną płuczemy pod zimną wodą i odciskamy. Ja przepłukałam swoją kapustę 2 razy, wszystko zależy od kwaśności kapusty.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i podsmażamy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Razem podsmażamy przez kilka minut.
- Po czasie na patelnię przekładamy odciśniętą kapustę, wlewamy gorący bulion, dodajemy ketchup, zioła prowansalskie oraz kminek. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.
- Po upływie czasu kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na niej pałki z kurczaka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 minut. Około 10 minut przed końcem można zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg.