Pistacjowy blok czekoladowy

Pistacjowy blok czekoladowy

Pistacjowy blok czekoladowy to przepyszny i elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, a także jako codzienna przyjemność na osłodę dnia. Przepis na blok czekoladowy z pistacjami jest bardzo prosty, a sam blok obłędny w smaku! Pięknie prezentuje się stole niczym deser z drogiej restauracji.



Ten blok czekoladowy wręcz rozpływa się w ustach! Przekonacie się sami, jaki jest pyszny! Zapraszam na przepis!

PISTACJOWY BLOK CZEKOLADOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g mleka w proszku
  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g kremu pistacjowego
  • 1/2 szklanki łuskanych pistacji
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny

Dodatkowo – na wierzch

  • żurawina
  • pistacje
  • krem pistacjowy
  • sól


Wykonanie

  • Wodę, masło oraz cukier przełożyć do rondelka, wstawić na gaz i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić do wystygnięcia.
  • Wsypać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, można użyć do tego miksera.
  • Dodać pokruszone herbatniki, żurawinę, krem pistacjowy i pistacje. Wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 19 cm wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę, ugnieść. Na wierzch wyłożyć żurawinę, pistacje, ozdobić kremem pistacjowym, można również delikatnie posypać solą. Całość wstawić do lodówki na całą noc.


Pistacjowy blok czekoladowy przepis
pistacjowy blok czekoladowy przepis
pistacjowy blok czekoladowy przepis
Przepis na blok czekoladowy z pistacjami
Pistacjowy blok czekoladowy z żurawiną


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 31

Dodaj komentarz

dwanaście + dziewiętnaście =