Racuchy a’la pączki czy też pączki z jabłkami to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować! Te pyszne racuchy z jabłkami, swoim wyglądem przypominają pączki. Nie są to tradycyjne racuchy, gdzie kawałki jabłka wymieszane są z ciastem, lecz nadzienie z jabłek zostało zawinięte w ciasto.
Takie domowe pączki z jabłkami to fajna przekąska dla najmłodszych, a także tych starszych. Smakują naprawdę fajnie, szczególnie z dodatkiem cukru pudru. Przepis na racuchy a’la pączki jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, która pozwoli Wam przygotować te pyszne racuchy w swoim domu.
PRZEPIS NA RACUCHY A’LA PĄCZKI
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 20 g stopionego masła
- 7 g drożdży instant
- 1 duże jabłko
Wykonanie
- W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
- Do miski przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy stopione masło, jajko oraz rozczyn. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny.
- Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
- Po czasie, kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Z ciasta wykrawamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy odrobinę pokrojonego jabłka i zawijamy tak jak w przypadku tradycyjnych pączków. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę, lekko spłaszczając. Odstawiamy na około 20 minut, by nieco podrosły.
- Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, na rumiano. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.