Racuchy a’la pączki

Racuchy a'la pączki

Racuchy a’la pączki czy też pączki z jabłkami to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować! Te pyszne racuchy z jabłkami, swoim wyglądem przypominają pączki. Nie są to tradycyjne racuchy, gdzie kawałki jabłka wymieszane są z ciastem, lecz nadzienie z jabłek zostało zawinięte w ciasto.



Takie domowe pączki z jabłkami to fajna przekąska dla najmłodszych, a także tych starszych. Smakują naprawdę fajnie, szczególnie z dodatkiem cukru pudru. Przepis na racuchy a’la pączki jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, która pozwoli Wam przygotować te pyszne racuchy w swoim domu.

PRZEPIS NA RACUCHY A’LA PĄCZKI

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 20 g stopionego masła
  • 7 g drożdży instant
  • 1 duże jabłko


Wykonanie

  • W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier.
  • Do miski przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy stopione masło, jajko oraz rozczyn. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny.
  • Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
  • Po czasie, kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Z ciasta wykrawamy kółeczka. Na każde kółeczko nakładamy odrobinę pokrojonego jabłka i zawijamy tak jak w przypadku tradycyjnych pączków. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę, lekko spłaszczając. Odstawiamy na około 20 minut, by nieco podrosły.
  • Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron, na rumiano. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Racuchy a'la pączki
Racuchy a'la pączki


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 17

Dodaj komentarz

18 − sześć =