Są z nami miłośnicy maku? Jeśli tak, to jesteście w dobrym miejscu, mam dla Was przepis na roladę makową, która smakuje obłędnie! Makowiec to obowiązkowy wariant na świątecznym stole, zaraz po serniku i pierniczkach.
Makowiec można zrobić z gotową masą makową albo przygotować ją od podstaw. Oczywiście domowa masa makowa jest smaczniejsza, jednak to tylko moje zdanie. W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na zawijaki makowe z masą domową, której przygotowanie opiszę w etapach.
Makowiec wychodzi wilgotny, idealnie słodki, mięciutki, wręcz idealny. Długo zachowuje swoją świeżość i nadaje się do mrożenia. Często, jeśli zostanie nam spora część makowca, co zdarza się bardzo rzadko, ponieważ bardzo szybko znika z talerza, wkładam go do plastikowego pudełeczka i zamrażam. Po odmrożeniu jest równie smaczny.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na zawijaki z makiem, które będą idealną opcją na święta, a także sprawdzą się jako słodka przekąska do kawki.
PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 6 żółtek
- 180 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
MASA MAKOWA
- 500 g maku
- 150 g cukru
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- Aromat migdałowy
- 1 łyżka masła
- 6 białek
Przygotowanie
- Mak zalać wrzącą wodą, przykryć pokrywką i pozostawić na 40 minut. Po upływie czasu odkryć i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy mak będzie już ostudzony, odcedzić przy użyciu sitka i dobrze odcisnąć.
- Jeśli mak nie jest zmielony, należy go przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie.
- Do ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, prócz masła. Podczas zagniatania ciasta stopniowo dodawać roztopione masło. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do masy makowej dodać wszystkie składniki, oprócz białek. Na samym końcu dodać białka, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na prostokąt i nałożyć na niego 1/3 masy makowej.
- Pamiętajcie, by po bokach zostawić wolny brzeg, aby zawinąć roladę. Koniec rolady zawinąć pod spód ciasta.
- Gotową roladę owinąć papierem do pieczenia i położyć na blaszce.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. Grzanie góra-dół.
- Ostygnięte makowce posypać cukrem pudrem.
Pyszny! Znika w mgnieniu oka 🙂