Sałatka z selerem naciowym i żurawiną to smaczna przekąska na każdą okazję. Ma oryginalny i nietypowy smak, dzięki czemu zachwyci każdego gościa. Połączenie słonych składników ze słodkością żurawiny to strzał w dziesiątkę.
Ta kolorowa sałatka z selerem naciowym i żurawiną będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Można przygotować ją na święta, spotkanie z przyjaciółmi czy na kolację. Możemy również przyszykować ją do pracy, mając pewność, że zachowa swoją świeżość i smak. Przepis na sałatkę z selerem i żurawiną jest bardzo prosty. Robi się ją bardzo szybko, należy jednak nieco szybciej zamoczyć żurawinę we wrzątku, by nieco zmiękła.
Poniżej zaprezentuję Wam szybki i smaczny pomysł na sałatkę. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I ŻURAWINĄ – PRZEPIS
Składniki
- 400 g szynki z kurczaka wędzonego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 5-6 łodyg selera naciowego
- 3 garści żurawiny
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Żurawinę zalać wrzącą wodą, odstawić na 30 minut. Po upływie czasu odcedzić i osuszyć.
- Szynkę z kurczaka wędzonego pokroić w kosteczkę.
- Fasolę przepłukać pod bieżąco wodą.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Seler naciowy przemyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół a następnie pokroić w plasterki.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeprawić pieprzem i solą.
- Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w jednej misce, dokładnie wymieszać.