Sernik na piernikowym spodzie to idealne ciasto na święta. Ciasto pięknie wygląda, wyśmienicie smakuje i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dodatek przyprawy piernikowej dodaje całości niesamowitego aromatu i zapachu. Przepis na sernik na piernikowym spodzie jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawe świąteczne wypieki, ten sernik na piernikowym spodzie będzie idealnym wyborem.
SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE PRZEPIS
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masa serowa
- 500 g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 500 g sera z wiaderka
- 5 jajek rozmiar L
- 2 budynie waniliowe
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 530 g
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Spód
- Ciasteczka mielimy na pył. Dodajemy przyprawę do piernika i roztopione masło. Mieszamy.
- Spód blaszki o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy zmielone ciastka i uklepujemy dokładnie łyżką.
- Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
Masa serowa
- Białka oddzielamy od żółtek.
- W misce umieszczamy dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty, ser z wiaderka, żółtka, budynie i mleko skondensowane. Miksujemy do połączenia.
- W osobnej misce ubijamy białka na puch z dodatkiem szczypty soli.
- Ubite białka przekładamy do masy i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
- Masę serową wylewamy na podpieczony spód.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140° C i pieczemy kolejne 40 minut (grzanie góra-dół). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej lub mikrofali i polewamy sernik.
Wideo przepis na sernik na kruchym piernikowym spodzie krok po kroku.
Witam,a jakiej wielkości jajka M czy L?
Użyłam jajek o rozmiarze L
Dziękuję 😊