Sernik wykwintny

Sernik wykwintny

Sernik to wyjątkowe ciasto, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie świętowania różnych wydarzeń. Będzie idealnym wyborem na urodziny, imieniny czy święta. Doskonale sprawdzi się także na co dzień jako deser do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.



Dziś mamy dla was przepis na sernik wykwintny, który smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Sernik ten zachwyca smakiem, puszystością i cudownym smakiem. Kruchy spód wykonany z pokruszonych ciasteczek połączony z kremową masą serową to gwarancja pysznego deseru, który zachwyci każde podniebienie. Jeśli uwielbiacie serniki i szukacie inspiracji na nowe kulinarne wyzwania, sernik wykwintny koniecznie musi się znaleść na waszej liście wypieków do zrobienia.

Zobacz także: przepis na sernik chałwowy oraz przepis na sernik z mascarpone.

SERNIK WYKWINTNY PRZEPIS

Cza przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 80 minut | Liczba porcji: tortownica 24 cm

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g sera w kostce
  • 700 g sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego
  • 40 g mąki pszennej tortowej


Przygotowanie

1. Ciasteczka owsiane rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich płynne masło i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zarówno spód, jak i ranty. Na spód wykładamy ciasteczka, rozprowadzamy je po całej powierzchni, dokładnie ugniatając. Tortownicę na czas przygotowania sernika wstawiamy do lodówki.

2. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, zwykły, jak i wanilinowy. Całość ubijamy na wysokich obrotach, aż cukry całkowicie się rozpuszczą.

3. Ser w kostce przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy do niego ser z wiaderka, proszek budyniowy oraz mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

4. Masę serową stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Najlepiej zrobić to w kilku porcjach, po dodaniu każdej należy chwilkę pomiksować na małych obrotach. Na samym końcu delikatnie mieszamy masę za pomocą drewnianej łyżki.

5. Masę serową przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 60 minut. 

6. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 30 minut, bez uchylania drzwiczek. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika.



Sernik wykwintny przepis
Przepis na sernik wykwintny
sernik przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 75

Dodaj komentarz

sześć − cztery =