Sernik z 4 składników

Sernik z 4 składników


Sernik z 4 składników – prosty, domowy i żółciutki!

Sernik z 4 składników to połączenie prostoty i cudownego smaku. Tylko cztery proste składniki, a efekt zachwycający! Mój serniczek, dzięki swojskim jajkom ma intensywnie żółty kolor i wyjątkowy, wiejski charakter. Można oczywiście użyć jajek ze sklepu, wówczas kolor sernika nie będzie tak intensywnie żółty. Dodatkowo jest niesamowicie delikatny, puszysty i wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach.

Ten prosty sernik z 4 składników to idealny deser na każdą okazję. Prosty smaczny i uniwersalny. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta czy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Zapraszam na przepis!



PRZEPIS NA SERNIK Z 4 SKŁADNIKÓW

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×35 g )


Wykonanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do miski i ubić na puszystą pianę, ze szczyptą soli.

  2. Do osobnej miski przełożyć ser z wiaderka, dodać żółtka, budynie oraz mleko skondensowane. Krótko zmiksować do połączenia składników.

  3. Do masy serowej dodać ubite białka, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką.

  4. Blaszkę 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 40 minut.

  5. Upieczony sernik studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Sernik z 4 składników przepis
Przepis na sernik z 4 składników
Szybki sernik z 4 składników
Sernik z 4 składników
Sernik z 4 składników przepis


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 789

Dodaj komentarz

pięć × 4 =