
Sernik z 4 składników – prosty, domowy i żółciutki!
Sernik z 4 składników to połączenie prostoty i cudownego smaku. Tylko cztery proste składniki, a efekt zachwycający! Mój serniczek, dzięki swojskim jajkom ma intensywnie żółty kolor i wyjątkowy, wiejski charakter. Można oczywiście użyć jajek ze sklepu, wówczas kolor sernika nie będzie tak intensywnie żółty. Dodatkowo jest niesamowicie delikatny, puszysty i wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach.
Ten prosty sernik z 4 składników to idealny deser na każdą okazję. Prosty smaczny i uniwersalny. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta czy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcemy spędzać godzin w kuchni. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SERNIK Z 4 SKŁADNIKÓW
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 5 jajek
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×35 g )
Wykonanie
- Białka oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do miski i ubić na puszystą pianę, ze szczyptą soli.
- Do osobnej miski przełożyć ser z wiaderka, dodać żółtka, budynie oraz mleko skondensowane. Krótko zmiksować do połączenia składników.
- Do masy serowej dodać ubite białka, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką.
- Blaszkę 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 40 minut.
- Upieczony sernik studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.




