Szybka przekąska z ciasta filo

Szybka przekąska z ciasta filo

Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie to fajna baza do szybkich przekąsek. Z jego dodatkiem można wykonać pyszne imprezowe przekąski, które chyba każdy uwielbia. Ciasto filo po upieczeniu jest jeszcze bardziej chrupiące niż ciasto francuskie.



Szybkie przekąski z ciasta filo, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie to nic innego jak ciasto filo z nadzieniem z szynki, żółtego sera, połączone ze sobą sosem na bazie ketchupu i jogurtu naturalnego. Są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gwarantuję, że na domowej imprezie, jako pierwsze znikną ze stołu.

Do przekąsek z ciasta filo przygotowałam domowy sos czosnkowy. Z jego dodatkiem smakują naprawdę świetnie 🙂

SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FILO – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g szynki
  • 150 g sera żółtego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 opakwoanie ciasta filo
  • sól
  • pieprz
  • roztopione masło
  • garść sezamu
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie

  • Szynkę oraz ser żółty ścieramy na tarce i przekładamy do miseczki. Dodajemy ketchup, jogurt naturalny, szczyptę soli oraz pieprzu.
  • Każdy kawałek ciasta filo dzielimy na 5 części, wzdłuż krótszego boku.
  • Kolejno każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Przy brzegu wykładamy porcję farszu. Rożki składamy tak, by przykryć nadzienie, tworząc trójkąt równoramienny, o boku równym szerokości wyciętego paska. Następnie znów składamy, owijając trójkąt ciastem. Postępujemy tak kilka razy, aż powstanie ładny trójkącik. Poniżej instrukcja 🙂
  • Gotowe rożki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia.


Szybka przekąska z ciasta filo
Szybka przekąska z ciasta filo


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dziewięć − dziewięć =