Ciasto filo, podobnie jak ciasto francuskie to fajna baza do szybkich przekąsek. Z jego dodatkiem można wykonać pyszne imprezowe przekąski, które chyba każdy uwielbia. Ciasto filo po upieczeniu jest jeszcze bardziej chrupiące niż ciasto francuskie.
Szybkie przekąski z ciasta filo, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie to nic innego jak ciasto filo z nadzieniem z szynki, żółtego sera, połączone ze sobą sosem na bazie ketchupu i jogurtu naturalnego. Są naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gwarantuję, że na domowej imprezie, jako pierwsze znikną ze stołu.
Do przekąsek z ciasta filo przygotowałam domowy sos czosnkowy. Z jego dodatkiem smakują naprawdę świetnie 🙂
SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FILO – PRZEPIS
Składniki
- 200 g szynki
- 150 g sera żółtego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 opakwoanie ciasta filo
- sól
- pieprz
- roztopione masło
- garść sezamu
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie
- Szynkę oraz ser żółty ścieramy na tarce i przekładamy do miseczki. Dodajemy ketchup, jogurt naturalny, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Każdy kawałek ciasta filo dzielimy na 5 części, wzdłuż krótszego boku.
- Kolejno każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Przy brzegu wykładamy porcję farszu. Rożki składamy tak, by przykryć nadzienie, tworząc trójkąt równoramienny, o boku równym szerokości wyciętego paska. Następnie znów składamy, owijając trójkąt ciastem. Postępujemy tak kilka razy, aż powstanie ładny trójkącik. Poniżej instrukcja 🙂
- Gotowe rożki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut, do zarumienienia.