Jabłecznik na kruszonce to rewelacyjne ciasto, które zachwyci każdego bez wyjątku. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale także łatwe i szybkie do zrobienia.
Ten domowy jabłecznik na kruszonce idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionej kawy, a w sezonie jesiennym, kiedy jabłek pod dostatkiem do filiżanki rozgrzewającej herbaty. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.
SZYBKI JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 7 jaj
- 70 g masła
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 175 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
Dodatkowo
- 1 kg jabłek
- ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Jajka w całości wbić do miski i ubić na pianę. Dodać cukier, ponownie ubijać aż cukier się rozpuści.
- Kolejno wsypać mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i delikatnie wymieszać.
- 1 kg jabłek obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Jabłka oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać.
- Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
- Ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyłożyć na nie jabłka z cynamonem. Całość ozdobić kruszonką.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 55 min.