
Szukacie pomysłu na szybkie, efektowne ciasto bez pieczenia? Truskawkowa Krówka to idealny wybór na letni deser z truskawkami, który można przygotować bez użycia piekarnika. To pyszne, warstwowe ciasto na zimno, które zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i pięknie prezentuje się na stole. Bazą są maślane herbatniki, puszysta masa budyniowa, słone krakersy, słodka masa krówkowa oraz lekka galaretka z dodatkiem świeżych, soczystych truskawek.
To szybkie ciasto z owocami, świetnie sprawdzi się na każdą okazję: urodziny, spotkania rodzinne, a także jako słodki dodatek do kawy. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych – wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i pyszne ciasto gotowe. Truskawkowa Krówka to doskonałe ciasto na lato, które smakuje najlepiej schłodzone prosto z lodówki.
Ten przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami można dowolnie modyfikować – dodając inne owoce sezonowe. Dzięki temu za każdym razem można uzyskać nieco inny, ale równie pyszny efekt.
Jeśli lubicie domowe desery bez pieczenia i cenicie sobie prostotę wykonania, to ciasto Truskawkowa Krówka z pewnością Was zachwyci. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis i zaskoczcie swoich bliskich wyjątkowym smakiem! Smacznego!
TRUSKAWKOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- ok. 100 g herbatników maślanych
- ok. 200 g słonych krakersów
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml wody
- 200 g truskawek
Wykonanie
- Do rondelka przelać mleko, odlać do szklanki 150 ml. Rondelek postawić na gaz, dodać cukier i zagotować. Do mleka w szklance wsypać budynie śmietankowe i wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczone budynie i energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawać budyń, ucierać do uzyskania jednolitego kremu.
- Formę 20×30 cm, wyścielić folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę herbatników.
- Na herbatniki wyłożyć połowę przygotowanego kremu i rozprowadzić po całej powierzchni, wyrównać.
- Na krem ułożyć warstwę krakersów, a na nich rozprowadzić masę krówkową. Można ją wcześniej podgrzać, by łatwiej się rozprowadzała. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę krakersów.
- Na krakersach rozprowadzić pozostałą masę budyniową.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Na cieście poukładać połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.




