Truskawkowa krówka bez pieczenia

Truskawkowa krówka bez pieczenia

Szukacie pomysłu na szybkie, efektowne ciasto bez pieczenia? Truskawkowa Krówka to idealny wybór na letni deser z truskawkami, który można przygotować bez użycia piekarnika. To pyszne, warstwowe ciasto na zimno, które zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i pięknie prezentuje się na stole. Bazą są maślane herbatniki, puszysta masa budyniowa, słone krakersy, słodka masa krówkowa oraz lekka galaretka z dodatkiem świeżych, soczystych truskawek.



To szybkie ciasto z owocami, świetnie sprawdzi się na każdą okazję: urodziny, spotkania rodzinne, a także jako słodki dodatek do kawy. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych – wystarczy kilka składników, odrobina cierpliwości i pyszne ciasto gotowe. Truskawkowa Krówka to doskonałe ciasto na lato, które smakuje najlepiej schłodzone prosto z lodówki.

Ten przepis na ciasto bez pieczenia z truskawkami można dowolnie modyfikować – dodając inne owoce sezonowe. Dzięki temu za każdym razem można uzyskać nieco inny, ale równie pyszny efekt.

Jeśli lubicie domowe desery bez pieczenia i cenicie sobie prostotę wykonania, to ciasto Truskawkowa Krówka z pewnością Was zachwyci. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis i zaskoczcie swoich bliskich wyjątkowym smakiem! Smacznego!



TRUSKAWKOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • ok. 100 g herbatników maślanych
  • ok. 200 g słonych krakersów
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody
  • 200 g truskawek


Wykonanie

  • Do rondelka przelać mleko, odlać do szklanki 150 ml. Rondelek postawić na gaz, dodać cukier i zagotować. Do mleka w szklance wsypać budynie śmietankowe i wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczone budynie i energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.

  • Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawać budyń, ucierać do uzyskania jednolitego kremu.

  • Formę 20×30 cm, wyścielić folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę herbatników.

  • Na herbatniki wyłożyć połowę przygotowanego kremu i rozprowadzić po całej powierzchni, wyrównać.

  • Na krem ułożyć warstwę krakersów, a na nich rozprowadzić masę krówkową. Można ją wcześniej podgrzać, by łatwiej się rozprowadzała. Na wierzch ułożyć kolejną warstwę krakersów.

  • Na krakersach rozprowadzić pozostałą masę budyniową.

  • Galaretkę truskawkową rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia.

  • Na cieście poukładać połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Truskawkowa krówka bez pieczenia przepis
Przepis na ciasto tuskawkowa krówka bez pieczenia
Truskawkowa krówka bez pieczenia na herbatnikach
Truskawkowa krówka bez pieczenia
Truskawkowa krówka bez pieczenia


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 988

Dodaj komentarz

dwa × cztery =