Kapusta zapiekana
Zapiekana kapusta z dodatkiem pomidorów i śmietany to najlepszy dodatek do każdego obiadu. Idealnie pasuje do tradycyjnych dań obiadowych, takich jak schabowe, mielone i nie tylko. Zdaniem mojej rodziny to najlepsza kapusta zapiekana na świecie!
Pyszna, kapusta z dodatkiem pomidorów z puszki i śmietany to idealny dodatek do każdego dania, bez wyjątku. Mojej rodzinie tak smakuje, że czasem jemy ją samą z dodatkiem świeżego pieczywa. Kapusta babci Jasi, bo tak tez ją nazywamy, nie trudno się domyśleć dlaczego. Przepis na kapustę pochodzi od naszej babci, który jest niedoporobienia. Nie jadłam lepszej kapusty niż ta! Sam przepis na kapustę nie jest skopomplikowany. Wystarczy postępować z instrukcją którą Wam przygotowałam poniżej i włożyć w nią całe swoje serce, tak jak robiła to babcia.
Do przygotowania tej zapiejaknej kapusty, można użyć zarówno młodej, jak i tej starszej kapusty. Pamiętać należy jednak, że młoda kapustę należy jedynie zagotować, a tą starszą musimy chwilę gotować, by odpowiednio zmiękła. Pozostałe kroki są takie same.
Zapraszam wszystkich miłośników kapusty, na pyszny przepis na kapustę zapiekaną, której smaku nie da się opisać słowami.
PRZEPIS NA ZAPIEKANĄ KAPUSTĘ BABCI JASI
Składniki
- 1 kg kapusty
- 2 marchewki
- 4 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 kubek małej śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
Wykonanie
- Kapustę poszatkować przy użyciu szatkownicy lub drobno pokroić nożem. Następnie przełożyć do garnka, zalać woda, dodać odrobinę soli i doprowadzić do wrzenia. W przypadku młodej kapusty wystarczy ją tylko zagotować, a następnie odcedzić. Jeśli będziemy używać starej kapusty, należy ją kilkanaście minut pogotować.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na odrobinie oliwy.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, całość razem podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość razem dusić przez kilka minut. Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, szczyptę chilli.
- Kapustę połączyć z zawartością patelni, dodać śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, całość wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 60 minut, pod przykryciem.
Musi być pysznie. Chyba się skuszę, bo ślinka sama cieknie na widok tej kapustki. Zwłaszcza latem odczuwam większe zapotrzebowanie na warzywa lub potrawy z ich udziałem. Ciekawe, czy inni też tak mają…
Mmmm, smak dzieciństwa
Witam
Mam pytanie jaka to ma być śmietanka ponieważ W przepisie nie jest podana jaka to ma być .
Ja zazwyczaj dodaję śmietankę 18% 🙂