Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Najczęściej poruszanym tematem w dziedzinie gotowania jest oczywiście rodzinny obiad. Wiele osób codziennie zadaje sobie pytanie, co dziś na obiad? Co przygotować, by się nie narobić, ale tak, by każdemu smakowało?
Idealnym pomysłem na szybki i smaczny obiad to oczywiście zapiekanka obiadowa. Szybkie i smaczne danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. Zapiekanki obiadowe są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo łatwe do odgrzania. Śmiało można przygotować ją dzień wcześniej, ponieważ nawet po odgrzaniu smakuje naprawdę dobrze.
Do jednych z moich ulubionych zapiekanek należy zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem. Składa się z kilku prostych składników, które w połączeniu ze sobą i zapieczeniu w piekarniku smakują naprawdę rewelacyjnie.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem składa się oczywiście z ziemniaków, kurczaka, pieczarek, cebulki, jajek i sera żółtego. Jest ona bardzo treściwa, sycąca i pięknie pachnie. Można ją przygotować z ziemniaków, które zostały nam z dnia poprzedniego, lub ugotować je na świeżo.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to idealny obiad dla całej rodziny. Z pewnością każdy z Was będzie zadowolony z takiego obiadu.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ Z KURCZAKIEM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 6-7 ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 50 ml śmietany
- 200 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- przyprawa do gyrosa
- papryka słodka
- szczypta chilli
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Kurczaka oczyścić z błonek, umyć i pokroić w kosteczkę. Następnie doprawić przyprawą gyros, papryką słodką, szczyptą chilli, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
- Cebule oraz pieczarki pokroić w kosteczkę, poddusić na odrobinie masła, doprawić solą oraz pieprzem. Pamiętajcie, aby zostawić dwie całe pieczarki do dekoracji zapiekanki.
- Naczynie żaroodporne delikatnie natłuścić, na spód ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć kurczaka, następnie pieczarki z cebulą.
- Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać. Całość rozprowadzić na zapiekance.
- Wierzch posypać startym na ratce serem żółtym. Na serze ułożyć plasterki pieczarek do dekoracji.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół.
pychota! 😋
Czy do tego przepisu trzeba urzyc śmietanę (kwaśna) czy śmietankę? Jaki procent?
Użyłam kwaśniej śmietany 18%