Zawijane roladki z szynki to prawdziwy klasyk goszczący na naszych stołach. Idealnie sprawdza się na każdą okazję. Roladki serwowane w formie imprezowej przekąski, znikają ze stołu w mgnieniu oka. Nic dziwnego, są naprawdę pyszne.
Takie roladki z szynki można nadziewać różnego rodzaju farszem, wedle smaku i upodobania. Na blogu znajdziecie już przepis na roladki z szynki z nieco innym nadzieniem. Tym razem postanowiłam przygotować farsz na bazie ryżu, jajka, ogórka i papryki. Co powiecie na taką wersję? Mnie bardzo posmakowała, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Poniżej pokażę Wam jak w kilku prostych krokach przygotować pyszne roladki z szynki. Idealna przekąska na imprezę, która z pewnością posmakuje Wam i Waszym gościom.
PRZEPIS NA ZAWIJANE ROLADKI Z SZYNKI
Składniki
- 2 jajka
- 50 g ryżu
- 1/2 świeżego ogórka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ok. 20 plastrów szynki
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Ogórka świeżego myjemy i kroimy w kostkę.
- Czerwoną paprykę również kroimy w kostkę.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodatkowo dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wszystkie składniki mieszamy.
- Na każdy kawałek szynki nakładamy przygotowany farsz, a następnie zwijamy w rulonik.