Zupa z kurczakiem i pieczarkami to idealny pomysł na smaczne i sycące danie. Jest bardzo aromatyczna, lekka a co najważniejsze przepyszna i prosta w przygotowaniu. Do przyrządzenia tej zupy z kurczakiem potrzebne nam będą kolorowe warzywa, które można zakupić w każdym sklepie, a także filet z kurczaka.
Zupę z kurczakiem i pieczarkami robi się naprawdę szybko i sprawnie. Przepis jest bardzo prosty, więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tej zupy w swoim domu. Smacznego!
ZUPA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1,5 l bulionu
- 50 g serka topionego
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- curry
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry. W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć kurczaka i podsmażyć.
- Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę masła. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć do cebuli i razem podsmażać.
- Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w plastry, przełożyć na patelnię z pieczarkami i cebulą. Paprykę pokroić w paseczki, również przełożyć na patelnię, całość razem dusić przez kilka minut.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka z kurczakiem, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec dodać kukurydzę.
- Po upływie czasu, do wysokiego naczynia odebrać trochę zupy, wlać odrobinę wody, dodać serek topiony i całość zblendować. Następnie dodać śmietankę kremówkę, całość przemieszać i przelać do zupy. Doprawić ją do smaku solą, pieprzem, curry oraz słodką papryką.