Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

Domowy żurek na zakwasie chyba każdemu z nas kojarzy się ze świętami. Tradycyjny żurek wymaga dobrego zakwasu oraz wędzonki. Obowiązkowo również biała kiełbasa! Nie może zabraknąć również gotowanych jajek, a także odrobiny tartego chrzanu.



Żurek na zakwasie to bardzo pożywna i smaczna zupa, dlatego warto ją przygotować nie tylko na święta. Domowy żurek możemy podawać z dodatkiem pieczywa albo w połówce wydrążonego wcześniej chleba. W takiej wersji wygląda super! Polecam szczególnie na Wielkanoc 🙂

PRZEPIS NA ŻUREK NA ZAKWASIE

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku
  • 400 g białej kiełbasy
  • 200 g kiełbasy zwyczajnej
  • 150 g boczku wędzonego surowego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku


Wykonanie

  • Boczek kroimy w kosteczkę, kiełbasę zwyczajną w plasterki. Co do białej kiełbasy, jeśli używamy parzonej kiełbasy, również kroimy ją w plasterki. W przypadku surowej kiełbasy białej, należy ją wcześniej podgotować, wystarczy około 4 minuty.
  • Boczek przekładamy na patelnię, podsmażamy. Następnie przekładamy kiełbasę zwyczajną i białą i całość razem podsmażamy.
  • Do gorącego bulionu przekładamy zawartość patelni i gotujemy przez około 10 minut, pod przykryciem.
  • Kolejno do zupy wlewamy zakwas. Polecam początkowo wlać mniejszą ilość i kolejno dolewać do uzyskania idealnego smaku. Następnie dodajemy ziele angielskie (rozgniecione), liść laurowy, majeranek i rozgnieciony czosnek. Całość gotujemy razem przez około 10 minut.
  • Na koniec dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
  • Żurek podajemy z połówkami ugotowanych jajek. Można go wzbogacić również o świeży, tarty chrzan.


Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

3 × 5 =