Domowy żurek na zakwasie chyba każdemu z nas kojarzy się ze świętami. Tradycyjny żurek wymaga dobrego zakwasu oraz wędzonki. Obowiązkowo również biała kiełbasa! Nie może zabraknąć również gotowanych jajek, a także odrobiny tartego chrzanu.
Żurek na zakwasie to bardzo pożywna i smaczna zupa, dlatego warto ją przygotować nie tylko na święta. Domowy żurek możemy podawać z dodatkiem pieczywa albo w połówce wydrążonego wcześniej chleba. W takiej wersji wygląda super! Polecam szczególnie na Wielkanoc 🙂
PRZEPIS NA ŻUREK NA ZAKWASIE
Składniki
- 2 l bulionu warzywnego
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku
- 400 g białej kiełbasy
- 200 g kiełbasy zwyczajnej
- 150 g boczku wędzonego surowego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Boczek kroimy w kosteczkę, kiełbasę zwyczajną w plasterki. Co do białej kiełbasy, jeśli używamy parzonej kiełbasy, również kroimy ją w plasterki. W przypadku surowej kiełbasy białej, należy ją wcześniej podgotować, wystarczy około 4 minuty.
- Boczek przekładamy na patelnię, podsmażamy. Następnie przekładamy kiełbasę zwyczajną i białą i całość razem podsmażamy.
- Do gorącego bulionu przekładamy zawartość patelni i gotujemy przez około 10 minut, pod przykryciem.
- Kolejno do zupy wlewamy zakwas. Polecam początkowo wlać mniejszą ilość i kolejno dolewać do uzyskania idealnego smaku. Następnie dodajemy ziele angielskie (rozgniecione), liść laurowy, majeranek i rozgnieciony czosnek. Całość gotujemy razem przez około 10 minut.
- Na koniec dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
- Żurek podajemy z połówkami ugotowanych jajek. Można go wzbogacić również o świeży, tarty chrzan.