Macie ochotę na coś słodkiego? Babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym będą idealnym wyborem! Ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Sprawdźcie sami!
Domowe babeczki bananowe z nadzieniem czekoladowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Możemy je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a także rozkoszować się ich smakiem podczas popołudniowej kawy.
Babeczki bananowe sprawdzą się świetnie także podczas rodzinnych spotkań i przyjęć organizowanych dla dzieci. Na pewno będą zachwycone tak pysznymi i i pięknie wyglądającymi przekąskami.
PRZEPIS NA BABECZKI BANANOWE Z NADZIENIEM CZEKOLADOWYM
Składniki
(na 6 babeczek)
- banan
- jajko
- 70 ml oleju
- 100g cukru
- 60ml mleka
- łyżka cukru wanilinowego
- 180 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g gorzkiej czekolady
Składniki ja nadzienie
- 90 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów
- 120 ml śmietany 18%
Wykonanie:
- Banany zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia to 15 minut, temperatura 180 stopni.
- Upieczone banany obierz ze skórki, zmiksuj.
- Dodaj jajko, olej, cukier, mleko i ponownie zmiksuj.
- Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj.
- Gorzką czekoladę pokój w kosteczkę i dodaj do masy na babeczki, całość wymieszać szpatułką.
- W blaszce do mufinek umieść foremki. Przelej ciasto do każdej foremki.
- Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku, temperatura 180°, grzanie góra/dół.
- Czekoladę mleczną połam na kostki. Rozpuść razem z śmietaną w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy drewnianej/plastikowej łyżki wykonaj otwory w babeczkach (tak jak na zdjęciu).
- W otwory przelej nadzienie czekoladowe.
Wygląda obłędnie!