Fantastyczna babka salceson z jabłkami. Niezwykle wilgotna, delikatna i pyszna. Ciasto ma wiele nazw, ja kojarzę je z nazwy salceson, ale mi się również na nie szybkie ciasto dla leniwych.
Nic dziwnego, bo ciasto jest naprawdę ekspresowe. Do przygotowania babki salceson zainspirowało mnie tradycyjne ciasto salceson, które zazwyczaj piecze się w keksówce. Stwierdziła, że będzie ono fajnie wyglądać w formie babki i idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.
Babka salceson pięknie prezentuje się na stole i fajnie odbija od zielono-żółtych, wielkanocnych akcentów. Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości w te święta, a przy tym się nie narobić, babka salceson będzie idealnym wyborem.
BABKA SALCESON – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 5 jajek rozmiar L
- 250 ml oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ubijać na wysokich obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy, przez około 10 minut.
- Mąkę i kakao przesiać, dodać cynamon oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Miksując ma małych obrotach do masy jajecznej na przemian dodawać mąkę, olej i mleko.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Formę z kominem wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto na babkę i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do suchego patyczka przez około 50-60 minut.
- Babkę odstawić do przestygnięcia, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.