Ciasto Biały Lion na puszystym biszkopcie z pysznym kremem i masą kajmakową z dodatkiem preparowanego ryżu i orzechów. Mój biszkopt przygotowany jest na swojskich jajkach, stąd ma taki piękny, żółty kolor. Wierzch ciasta udekorowany jest startą na tarce białą czekoladą. Ciasto Biały Lion jest przepyszne i słodziutkie.
Ciasto Biały Lion inspirowane jest każdemu dobrze znanym batonikiem Lion, którego każdy z Was na pewno miał okazję jeść. Ciasto w takiej wersji jest równie smaczne, jak sam batonik. Przepisów na ciasto Biały Lion jest bardzo dużo. W tym wpisie przedstawię Wam moją wersję tego wypieku.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne ciasto Biały Lion. Idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, imieniny i inne domowe uroczystości. Jest łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne, na pewno zachwyci Waszych gości. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY LION
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka ricotta
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
MASA KRÓWKOWA
- 1 puszka masy krówkowej
- 60 g ryżu preparowanego
- 60 g orzeszków ziemnych
DODATKOWO
- 100 g białej czekolady
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym oraz orzeszkami. Całość wykładamy na jeden blat biszkopta.
- Do miski przekładamy ricottę, wlewamy śmietankę kremówkę oraz dodajemy cukier puder. Całość ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Pod koniec ubijania, wsypujemy śmietan-fix.
- Połowę masy śmietanowej wykładamy na ciasto i przykrywamy ją drugim biszkoptem. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową.
- Gotowe ciasto dekorujemy startą na tarce czekoladę i wstawiamy do lodówki na całą noc.