Smaczny i pięknie pachnący domowy chleb na kefirze. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest puszysty i wilgotny. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Składniki
- 700 g mąki pszennej
- 15 g drożdży instant
- 400 ml kefiru
- 100 ml letniej wody
- 3 płaskie łyżeczki soli
Ważne!
Kefir powinien być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć go ok. 2-3 h wcześniej z lodówki.
Przygotowanie
- Suche drożdże mieszamy z letnią wodą i odstawiamy na kilka minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, sól i wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Foremkę 15×35 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.
Chlebek cudownie smakuje i łatwy w wykonaniu. Dziękuję i polecam.