Szybki i puszysty chleb na kefirze

Szybki i puszysty chleb na kefirze


Smaczny i pięknie pachnący domowy chleb na kefirze. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest puszysty i wilgotny. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. 

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży instant
  • 400 ml kefiru
  • 100 ml letniej wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Ważne!

Kefir powinien być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć go ok. 2-3 h wcześniej z lodówki.



Przygotowanie

  • Suche drożdże mieszamy z letnią wodą i odstawiamy na kilka minut.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kefir, sól i wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
  • Foremkę 15×35 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.
chleb na kefirze
Szybki i puszysty chleb na kefirze przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

1 komentarz

Dodaj komentarz

2 + 1 =