Nie ma nic smaczniejszego niż domowy chleb. Aromatyczny, z chrupiącą skórką i mięciutki w środku. Zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia, jest nie do opisania!
W ostatnim czasie bardzo polubiłam domowe pieczywo, dlatego też na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na tego typu wypieki. Od różnego rodzaju chlebów, po bułki. Tym razem przygotowałam chleb z prażoną cebulką w towarzystwie ziół i przypraw. Chlebek jest bardzo aromatyczny i pięknie pachnie. Co ciekawe, jest naprawdę prosty do zrobienia. Fajnie się kroi i długo zachowuje swoją świeżość.
Jeśli macie ochotę na domowy chleb z prażoną cebulką, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że Wam posmakuje.
PRZEPIS NA CHLEB Z PRAŻONĄ CEBULKĄ
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 300 ml letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 1 jajko
Wykonanie
- Do letniej wody dodajemy suszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy: sól, czosnek granulowany, paprykę słodką, suszone pomidory z bazylią, prażoną cebulkę. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. W międzyczasie wlewamy olej. Gotowe ciasto, uformowane w kulkę odstawiamy w misce, przykrytej ściereczką do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z których formujemy dwa bochenki. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut, grzanie góra-dół.
Tutaj znajdziecie inne, warte wypróbowania przepisy na domowy chleb:
- Chleb nocny
- Chleb który zawsze wychodzi
- Chleb z naczynia żaroodpornego
- Chleb na kefirze z ziarnami
- Chleb na maślance ze słonecznikiem
- Rwany chlebek balls
- Chleb z gara
- Małpi chlebek