
Chrupiąca sałatka z rzodkiewką i koperkiem to szybka i lekka sałatka idealna na lato, obiad czy do przekąsek z grilla. Przygotowana z sałaty masłowej, świeżej rzodkiewki i aromatycznego koperku, z dodatkiem kremowego sosu na bazie jogurtu naturalnego, kwaśnej śmietany, miodu i soku z cytryny.
Ta zdrowa sałatka bez majonezu jest niesamowicie lekka, pełna witamin i świeżych składników. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, dań mięsnych lub jako samodzielne, fit danie. To prosty przepis na domową sałatkę, którą można przygotować w kilka minut. Jej dodatek podkreśli smak każdego dania, zapraszam na przepis!
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I KOPERKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 sałata masłowa
- pęczek rzodkiewki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka gałązek koperku
Wykonanie
- Liście sałaty porwać na mniejsza kawałki.
- Rzodkiewkę pokroić w półplasterki.
- Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki lub ćwiartki.
- Koperek drobno posiekać.
- Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym, miodem, sokiem z cytryny i odrobiną soli oraz pieprzu.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać przygotowany sos i wymieszać.


