Ciasto 3 bit bez pieczenia to super prosty do wykonania deser, którego nazwa wywodzi się od uwielbianego przez wiele osób batonika 3 bit. Ciasto 3 bit jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, możemy go wykonać bez użycia piekarnika.
Ciasto 3 bit możemy wykonać na herbatnikach tak jak w tym przepisie lub na biszkoptach. Oczywiście można także przygotować 3 bita w wersji pieczonej, wystarczy krakersy lub biszkopty zastąpić tradycyjnym pieczonym biszkoptem.
Przepis ten jest chyba jednym z najczęściej poszukiwanych, nic dziwnego, domowy 3 bit smakuje naprawdę świetnie. Bo któż nie lubi masy krówkowej z dodatkiem puszystej śmietany?
Ciasto to składa się z masy śmietanowej, warstwy budyniowej, masy krówkowej i pysznych krakersów, które przełamują słodki smak pozostałych składników.
Macie ochotę na pysznego 3 bita bez pieczenia? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Na pewno nie pożałujecie!
PRZEPIS NA CIASTO 3 BIT
Składniki:
- 500 g herbatników
- 500 g masy krówkowej
Składniki na krem budyniowy:
- kostka masła – 200 g
- 2 budynie bez cukru – proszek 2 x 40 g
- 2 szklanki mleka 2% – 500 ml
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę śmietanową:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku
- Dodatkowo: 5 kostek gorzkiej czekolady do posypania
Przygotowanie kremu budyniowego:
- Do rondelka wlej 1,5 szklanki mleka oraz dwie łyżki cukru i doprowadź do wrzenia.
- Zostaw pół szklanki mleka i wymieszaj w niej proszek budyniowy, który wlej do wrzącego mleka.
- Od razu zacznij mieszać budyń.
- Budyń odstaw do przestudzania pod przykryciem by nie powstał kożuch.
- Ubijaj masło mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń.
Przygotowanie formy:
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno wypełnij pierwszą warstwą herbatników.
- Na herbatniki wyłóż masę krówkową z puszki.
- Na warstwę krówkową wyłóż drugą warstwę herbatników, a następnie przestudzony krem budyniowy.
- Na krem wyłóż ostatnie piętro z herbatników.
Przygotowanie masy śmietanowej:
- Dwie płaskie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem.
- Mieszaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i ostygnięcia.
- Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę i cukier ubij.
- Cienką strużką wlewaj żelatynę. Miksuj na najmniejszych obrotach, ale tylko do połączenia się masy i od razu wyłóż na herbatniki.
- Ciasto oprósz drobno startą czekoladą.
- Ciasto umieść w lodówce najlepiej na całą noc.
Kochani, musicie uważać, gdyż ciasto 3 bit jest naprawdę uzależniające. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku!
Jeśli lubicie domowe ciasta bez pieczenia, zapraszamy także do wypróbowania przepisu na: Kinder Country Bez Pieczenia
Przepyszny 🙂 Bardzo nam smakował, napewno jeszcze nie raz zagości w naszym domu.
Wyszło super! Polecam
Jaki rozmiar blachy na te proporcje?
24×24 cm