Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami to super pomysł na małe co nieco, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przepis na te pyszne francuskie drożdżówki z ciasta francuskiego jest niesamowicie prosty i nie wymaga wielu składników. Do przygotowania ciasteczek potrzebne nam będzie ciasto francuskie, budyń oraz truskawki. Jak sami widzicie to tylko 3 proste składniki, z których można wyczarować te smakołyki.
Te słodkie przekąski z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami smakują obłędnie! Idealnie sprawdzą się na deser do kawy, czy słodki poczęstunek, kiedy odwiedzą nam znajomi. Uwielbiają je zarówno dzieciaki, jak i osoby dorosłe. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, dlatego też gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 250 ml mleka
- 30 g budyniu (1/2 opakowania)
- 1 łyżka cukru
- 5 truskawek
- 1 jajko do posmarowania
- cukier puder do dekoracji
Wykonanie
- 180 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać wymieszany z mlekiem budyń, energicznie mieszając dotować do uzyskania gęstego budyniu. Przykryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na kwadraty. Ja dzieliłam swoje ciasto na 3 paski na długość a następnie na szerokość, tak by otrzymać kwadrat. Każdy z kwadratów ponadcinać jak na zdjęciu poniżej.
- Dwa przeciwne rogi ciasta przepleść przez siebie i zlepić.
- Uformowane drożdżówki wykładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Do otrzymanej wnęki przełożyć łyżeczkę budyniu.
- Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na budyniu.
- Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut, do zarumienienia. Po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem.