Proste, a zarazem bardzo smaczne ciasto krówka bez pieczenia, które składa się z herbatników, krakersów, masy krówkowej, masy śmietankowej i płatków migdałów. Idealny deser do popołudniowej kawy lub na specjalne okazje.
Przepis na ciasto krówka bez pieczenia jest bardzo prosty i szybki. Przygotujecie je w zaledwie 15 minut, a smakiem zaskoczy niejedno podniebienie. Jeśli jesteście miłośnikami ciast bez pieczenia, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
CIASTO KRÓWKA BEZ PIECZENIA W 15 MINUT PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 4 łyżki masy krówkowej
- 24 herbatniki kakaowe
- 24 krakersy
- 1/2 szklanki płatków migdałów
Przygotowanie
1. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
3. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników kakaowych.
4. Następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i całość przykryć warstwą krakersów.
5. Na krakersach rozsmarować 2 łyżki masy krówkowej i przykryć kolejną warstwą krakersów.
6. Na krakersach rozprowadzić pozostałą masę śmietankową.
7. Na masie ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Kolejno wyłożyć 2 łyżki masy krówkowej. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów.
8. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Zapraszamy również na krótki filmik, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto krówka bez pieczenia!