Ciasto malinowy przysmak to wypiek, który nie tylko obłędnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto jest mocno czekoladowe, kremowe i wilgotne. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, lub po prostu do popołudniowej kawy.
Przepis na ciasto malinowy przysmak nie jest skomplikowany, choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Mimo wszystko warto przygotować ten smakołyk, bo jest naprawdę przepyszny. Jeśli nie macie pod ręką malin, możecie wykorzystać np. wiśnie z kompotu. Ciasto też będzie smakować obłędnie!
MALINOWY PRZYSMAK PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- szczypta soli
Krem czekoladowy
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Krem śmietankowy
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej
- ok. 200 g malin
Przygotowanie
Krem czekoladowy:
- Do rondelka wlać śmietankę i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać kakao i ponownie wymieszać do połączenia.
- Masę odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę wymieszać z kakao i wsypać do masy. Wymieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia.
- Masę czekoladową wyjąć z lodówki i przelać do misy miksera. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
- Krem wyłożyć na przestygnięty biszkopt.
- Na kremie poukładać maliny.
Krem śmietankowy:
- Śmietankę ubić na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
- Krem wyłożyć na maliny.
- Czekoladę mleczną oraz białą zetrzeć na tatce. Posypać nią wierzch ciasta.
- CIasto wstawić do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować ciasto malinowy przysmak.