Ciasto na piwie to kolejny ciekawy wypiek, który musicie wypróbować. Deser ten wręcz rozpływa się w ustach, jest słodki, delikatny, idealny do ulubionej kawy. Świetnie sprawdzi się także na różnego rodzaju okazje jak na przykład domowe przyjęcie, urodziny, imieniny, a nawet na święta.
Przepis na ciasto na piwie jest bardzo oryginalny, gdyż wymyśliłam go sama. Nie znajdziecie go w internecie. Tak mnie coś tknęło, by przygotować ciasto na piwie, gdyż nie widziałam nigdzie jeszcze takiego połączenia. Tak, owszem są przepisy, gdzie do ciast dodaje się piwo, ja jednak na jego bazie przygotowałam masę do ciasta.
Ciasto na piwie, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, składa się z puszystego biszkopta, masy budyniowej, przygotowanej na bazie piwa izzy kamikaze, masy śmietanowej z dodatkiem galaretki pomarańczowej oraz biszkoptów z nadzieniem z marmolady. Całe ciasto jest bardzo smaczne, dosyć słodkie, więc idealnie sprawdzi się dla osób, które lubią słodkie wypieki. A tymczasem zapraszam Was na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO NA PIWIE
Składniki
MASA ŚMIETANOWA
- 800 ml śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
MASA PIWNA
- 1300 ml piwa izzy kamikaze
- 4 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
BISZKOPT
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżka kakao
- garść orzechów włoskich
- łyżka przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml mleka
DODATKOWO
- 2 opakowania biszkopcików paryskich o smaku brzoskwiniowym
- 150 g marmolady różanej
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijać. Dodać żółtka, ubijać na mniejszych obrotach.
- Orzechy pokroić w drobne kawałki.
- Do ubitych jajek dodać orzechy, kakao, mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia.
- Masę przelać do blachy 30×41, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach przez 25 minut, grzanie góra-dół.
MASA PIWNA
- 3/4 piwa podgrzać. W pozostałym płynie umieścić cukier, proszek budyniowy, wymieszać.
- Mieszankę przelać do gotującego się piwa, gwałtownie mieszać, aż powstanie gęsta masa.
- Ostygniętą masę umieścić na biszkopcie. Na masie rozsmarować marmoladę różaną.
MASA ŚMIETANOWA
- Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 500 ml wody.
- Śmietankę 30% ubić z cukrem. Przestygniętą galaretkę wlać do śmietanki, wymieszać. Umieścić masę na marmoladzie. Udekorować biszkoptami paryskimi.
- Czekoladę rozpuścić z mlekiem, ostudzić. Taką czekoladą udekorować ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.