Piernik to tradycyjne ciasto, bez którego nie wiele osób nie wyobraża sobie świąt. To wypiek typowo polski, na który przepis z pewnością znajdziecie w starych rodzinnych zeszytach z przepisami. Przepisów na świąteczny piernik jest naprawdę mnóstwo i są one bardzo różnorodne.
Inspirując się smakiem tradycyjnego piernika, postanowiłam przygotować ciasto piernikowe, przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Ciasto wyszło naprawdę przepyszne a swoim smakiem i zapachem nawiązuje do tematyki świąt.
Ciasto piernikowe, które przygotowałam, jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, a swoim wyglądem przypomina tradycyjną wuzetkę, którą zapewne każdy z Was zna. To ciasto piernikowe wygląda bardzo elegancko i pięknie prezentuje się na talerzu. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne nadarzające się okazje. Zapraszam na przepis!
CIASTO PIERNIKOWE – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki kakao
DODATKOWO
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
Wykonanie
- Białka jajek (temperatura pokojowa) ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania, stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do uzyskania puszystej i sztywnej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim.
- Przesianą mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i startą na tarce czekoladą. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy di piekarnika, nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka, grzanie góra-dół.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Przestygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy przygotowany krem. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Polewa: Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą i kakao w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto.