
Ciasto Princessa kokosowa
Princessa kokosowa to wafelek, który każdy z Was zna, a większość uwielbia. Zainspirowała mnie ona do przygotowania ciasta princessa kokosowa. Chociaż w internecie można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, ja przygotowałam je nieco inaczej.
Moje ciasto princessa kokosowa jest bez pieczenia. Składa się z warstwy herbatników, masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz białej czekolady. Ciasto dodatkowo przełożone jest dżemem malinowym, który idealnie tutaj pasuje. Wierzch ciasta udekorowałam pokruszoną princessą kokosową, która nadaje całemu ciastu cudownego wykończenia.
Zapraszam wszystkich miłośników ciast bez pieczenia i nie tylko do wypróbowania mojej wersji ciasta princessa kokosowa. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Sam przepis na ciasto jest naprawdę bardzo prosty. Dodatkowo przygotowałam dla Was także filmik, na którym możecie zobaczyć każdy etap jego przygotowania. Postępując zgodnie z instrukcją, sami się przekonacie o łatwości tego przepisu. Całe ciasto można przygotować w naprawdę krótkim czasie. Ale uwaga, tak samo szybko znika z talerza. Jeśli wypróbujecie mój przepis, konieczne napiszcie jak Wam smakowało.
Polecam Wam także mój przepis na ciasto princessa zebra. Równie smaczne i w dodatku bez pieczenia!
PRZEPIS NA CIASTO PRINCESSA KOKOSOWA
Składniki
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 princessa kokosowa
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego
- 36 herbatników
Wykonanie
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru.
- Zmniejszając obroty miksera, dodajemy partiami serek mascarpone oraz startą na tarce białą czekoladę.
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na niej warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzamy 1/2 przygotowanej masy.
- Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników, a na niej rozprowadzamy dżem malinowy.
- Na dżemie układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy pozostałą część masy.
- Wierzch ciasta posypujemy pokruszoną princessą kokosową.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.





Poniżej znajdziesz krótki filmik, w którym krok po kroku pokazujemy jak przygotować ciasto Princessa kokosowa.
Ciasto princessa kokosowa
Wygląda bardzo apetycznie. Czy można je mrozić?
Nigdy nie próbowałam.
Fajny pomysł ja do masy dodalabym jeszcze wiórki kokosowe 😉
Ja również tylko zamoczyłam je w likierze kokosowym a dla dzieci wersja moczenia w mleku