Ciasto słodka chwila to kolejny smaczny wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Składa się z kakaowego biszkopta, masy śmietankowej, przełożonej herbatnikami oraz masą śmietanowo-kajmakową z dodatkiem chrupiących orzechów. Ciasto słodka chwila to dosyć wysokie ciasto, dlatego też śmiało możemy je zaserwować jako tort na urodziny, czy inne okazje.
Przepis na ciasto słodka chwila jest bardzo prosty. Poniżej opisałam Wam w kilku krokach jak je przygotować. Dodatkowo, na samym dole znajdziecie filmik, który zobrazuje wam dokładnie każdy z opisanych kroków. Jestem pewna, że jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją, będziecie w stanie przygotować to pyszne ciasto w swoim domu.
Ciasto słodka chwila przygotowałam po raz pierwszy i jest to moja inwencja twórcza, która bardzo posmakowała moim gościom. Deser ten z pewnością zagości w naszym domu nie raz, ponieważ jest bardzo smaczny. Zachęcam i Was do wypróbowania tego przepisu, bo ciasto jest przepyszne.
PRZEPIS NA CIASTO SŁODKA CHWILA
BISZKOPT
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietanki
- 1/2 szklanki cukru
MASA KAJMAKOWA
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 100g mieszanki studenckiej
DODATKOWO
- kilka herbatników
Wykonanie
- Jajka ubić na pianę, dodać cukier, ponownie ubijać.
- Dodać żółtka, mąkę, kakao, delikatnie zamieszać.
- Gotową masę przełożyć do tortownicy u mnie o średnicy 20 cm. Piec w 180 stopniach przez 20-25 min. Pozostawić do ostygnięcia, następnie przekroić na pół.
- Śmietankę ubijamy z cukrem na pianę. Ja użyłam śmietanki roślinnej Decor Up, ale możecie ją zastąpić tradycyjną śmietanką 36%.
- Mieszankę studencką mielimy/kroimy na mniejsze kawałki.
- Masę kajmakową łączymy z mieszanką studencką oraz 5-7 łyżkami masy śmietanowej.
- Na obu biszkoptach rozsmarowujemy ubitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami.
- Na jednej z części umieszczamy naszą masę kajmakową, delikatnie przykrywamy drugą częścią. Dociskamy, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Jak pysznie wygląda! mmmm