Ciasto Śnieżka to bardzo delikatne i lekkie ciasto o kokosowym smaku. Przygotowane na puszystym biszkopcie, przełożone masą na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych oraz białej czekolady. Wierzch ciasta to nic innego, jak śmietankowe draże, przypominające śnieżkę, czy też śnieżną kulkę, skąd wywodzi się nazwa ciasta.
Przepis na ciasto Śnieżka jest bardzo prosty, a samo ciasto nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy upiec biszkopt oraz przygotować masę, następnie przełożyć ciasto i udekorować drażami. Nic trudnego prawda?
Ciasto Śnieżka idealnie sprawdzi się podczas zimowego popołudnia do filiżanki kawy. Będzie także świetnym pomysłem na święta, czy inne nadążające się okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
CIASTO ŚNIEŻKA – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 160 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 80 g wiórek kokosowych
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- 400 g draży śmietankowych
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Pamiętajcie, by jajka były w temperaturze pokojowej. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (stopniowo), mieszamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Śmietankę kremówkę (schłodzoną) przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę.
- Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Do masy dodajemy kokos, czekoladę, śmietan fix oraz likier kokosowy. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę dzielimy na dwie części.
- Biszkopt smarujemy sokiem z cytryny, następnie wykładamy na niego połowę przygotowanej masy. Przykrywamy drugim, nasączamy go sokiem z cytryny i rozprowadzamy drugą część masy.
- Wierzch ciasta dekorujemy drażami śmietankowymi, układając je jeden obok drugiego.