Ciasto z bezą makową to wyjątkowy i efektowny wypiek. Już chwilę nachodziło mnie na przygotowanie ciasta z bezą makową, ponieważ nie znalazłam takiego w internecie, a stwierdziłam, że może ono fajnie wyglądać i smakować. Przykładem na to jest chociażby malinowa chmurka na makowym spodzie, gdzie połączenie maku, bezy, kremu i galaretki z owocami smakuje obłędnie!
Moją bezę makową połączyłam z delikatnym biszkoptem, kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. A żeby nie było za słodko, do ciasta dodałam warstwę galaretki truskawkowej, połączonej z dżemem żurawinowym. Ciasto wyszło przepyszne i zebrało mnóstwo pochwał! Jeśli macie ochotę na coś nowego, a do tego chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, ciasto z bezą makową będzie idealnym wyborem.
Czerwona galaretka żurawinowa i beza makowa idealnie pasują do tematyki świąt, co świadczy o tym, że ciasto z bezą makową idealnie sprawdzi się na święta.
Ciasto z bezą makową jest naprawdę proste do zrobienia, efektowne i pyszne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam na przepis!
CIASTO Z BEZĄ MAKOWĄ – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
BEZA MAKOWA
- 4 białka rozmiar L
- 180 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki suchego maku
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
GALARETKA Z ŻURAWINĄ
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 słoik dżemu żurawinowego (300 g)
- 300 ml gorącej wody
Uwaga: Jajka zarówno do biszkoptu, jak i bezy powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, w międzyczasie dodają łyżkę oleju.
- Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
BEZA MAKOWA
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mak. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Bezę wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Warto wcześniej na papierze odrysować sobie kształt blaszki i w jego obrębie wykładać bezę na papier.
- Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Bezę pozostawiamy w piekarniku do całkowitego przestygnięcia, najlepiej na całą noc.
GALARETKA Z ŻURAWINĄ
- Do gorącej wody wsypujemy galaretkę truskawkową, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnej galaretki dodajemy dżem żurawinowy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Galaretkę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Masę wykładamy na stężałą galaretkę. Całość przykrywamy bezą.
- Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto wygląda smakowicie. Czy zamiast dżemu żurawinowego mogę dodać inne?
Myślę, że tak 🙂
Jaki inny dżem będzie: równie dobry?
Nie robiłam z innym, więc cieżko powiedzieć. Myślę, że z czarnej porzeczki będzie pasował, do tego galaretka jagodowa 🙂
Ja dałam dżem truskawkowy i galaretkę żurawinową
Dajcie dżem truskawkowy i galaretkę żurawinową