Dorsz zapiekany na warzywach to moja propozycja na smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad. Zapewne w większości domów filety rybne serwowane są w panierce i smażone na głębokim tłuszczu. Warto jednak czas od czasu postawić na nieco lżejszą i zdrowszą wersję ryby.
Przepis na dorsza zapiekanego z warzywami jest banalnie prosty a całe danie szybkie w przygotowaniu. Ryba jest mięciutka, aromatyczna, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek warzyw sprawia, że całe danie jest bogate w witaminy i cenne składniki odżywcze.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na dorsza zapiekanego na warzywach. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ja zaserwowałam go z pieczonymi w piekarniku frytkami.
PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO NA WARZYWACH
Składniki
- 500 g fileta z dorsza
- 2 garście różyczek kalafiora
- 2 garście różyczek brokuła
- 2 garście mini marchewek
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz,
- mieszanka warzyw suszonych lub inne ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
- Filety z dorsza dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa, posypujemy solą.
- Na warzywa wykładamy rybę. Posypujemy pieprzem, solą, mieszanką suszonych warzyw, polewamy oliwą.
- Na rybie układamy cytrynę pokrojoną w plasterki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut pod przykryciem.
- Polecam podawać z frytkami 🙂
rybka w innej odsłonie, pychota!