Dorsz zapiekany na warzywach z cytryną



Dorsz zapiekany na warzywach to moja propozycja na smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad. Zapewne w większości domów filety rybne serwowane są w panierce i smażone na głębokim tłuszczu. Warto jednak czas od czasu postawić na nieco lżejszą i zdrowszą wersję ryby.

Przepis na dorsza zapiekanego z warzywami jest banalnie prosty a całe danie szybkie w przygotowaniu. Ryba jest mięciutka, aromatyczna, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek warzyw sprawia, że całe danie jest bogate w witaminy i cenne składniki odżywcze.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na dorsza zapiekanego na warzywach. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ja zaserwowałam go z pieczonymi w piekarniku frytkami.

PRZEPIS NA DORSZA ZAPIEKANEGO NA WARZYWACH



Składniki

  • 500 g fileta z dorsza
  • 2 garście różyczek  kalafiora 
  • 2 garście różyczek brokuła
  • 2 garście mini marchewek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz,
  • mieszanka warzyw suszonych lub inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania 

  1. Filety z dorsza dzielimy  na mniejsze kawałki.

  2. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa, posypujemy solą.

  3. Na warzywa wykładamy rybę. Posypujemy pieprzem, solą, mieszanką suszonych warzyw, polewamy oliwą. 

  4. Na rybie układamy cytrynę pokrojoną w plasterki. 

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut pod przykryciem.

  6. Polecam podawać z frytkami 🙂




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

piętnaście − dwa =