Filet z kurczaka na ryżu to idealny pomysł na smaczny i szybki obiad. Przygotowując go na obiad, nie będziemy się przemęczać, ponieważ danie to robi się praktycznie samo. Wystarczy tylko do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, na niego pokrojonego pora i przyprawionego kurczaka. Brzmi banalnie prawda?
Kurczak na ryżu to jedno z ulubionych dań w naszym domu. Robi się go naprawdę szybko a smakuje obłędnie! Kurczak jest bardzo miękki, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
Kurczak na ryżu to także świetna opcja na poczęstunek na ciepło, kiedy spodziewamy się gości. U mnie w domu bardzo często częstuje znajomych tym daniem, kiedy wpadają na kolację. Stawiam naczynie z gotowym daniem na stole i każdy nakłada tyle, na ile ma ochotę. Uważam, że to świetne rozwiązanie.
Poniżej znajdziecie przepis na kurczaka zapiekanego na ryżu. Szybki, prosty i mega smaczny, tylko jeść!
PRZEPIS NA FILET Z KURCZAKA NA RYŻU
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g ryżu
- 1/2 pora
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Zalewa:
- 400 ml wody
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy papryką słodką, chilli, solą i pieprzem.
- Pora kroimy w krążki.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy 150 g ryżu, na niego wykładamy pora, a później pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego kurczaka.
- 400 ml wrzącej wody mieszamy z 3 łyżkami ketchupu, miodem, curry, bazylią i papryką słodką. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy.
- Powstałą zalewą zalewamy nasze składniki w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę do momentu aż ryż wchłonie całą zalewę.
Witam. Pieczemy pod przykryciem czy bez? 🙂
bez przykrycia 🙂
Wsypujemy ryż nie ugotowany??
tak 🙂
Bazylia swieza czy suszona?
Ja dodałam suszoną, ale może być także świeża.
Witam. Pieczemy że termoobiegiem czy bez?
Piekłam bez termoobiegu.
Czym mozna zastąpić por?
Cebulą 🙂
A jakoś pomysł na inną zalewę bez miodu ketchupu i curry?