Galareta drobiowa to idealny pomysł na wykorzystanie niedzielnego rosołu oraz mięsa, na którym został przygotowany.
Galareta z kurczaka
Jak zrobić galaretę z kurczaka? Otóż bardzo łatwo! Do jej przygotowania potrzebujemy bulionu, mięsa z rosołu, marchewki również z rosołu oraz ugotowanych jajek i groszku konserwowego. Dodatkowo potrzebna nam będzie również żelatyna, która sprawi, że konsystencja naszej galarety będzie zwarta.
Do przygotowania galarety drobiowej możemy użyć dowolnego mięsa drobiowego, w moim przypadku były to pałki z kurczaka. Jeśli chodzi o dodatki, również możecie dobierać je wedle smaku. Moim zdaniem obowiązkowa jest marchewka i groszek. Możecie dodać także kukurydze.
Galaretę z kurczaka przygotowałam w większej foremce prostokątnej, ale możecie także przygotować ją w małych foremkach. W obu wersjach wygląda świetnie.
PRZEPIS NA GALARETĘ Z KURCZAKA
Składniki
- 1 l bulionu
- Mięso z rosołu – u mnie 4 pałki z kurczaka
- 2 marchewki z rosołu
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 jajka
- żelatyna
Wykonanie
- Bulion przelewamy do garnka, zagotowujemy i dodajemy do niego żelatynę. Ilość żelatyny dodajemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Mięso z rosołu oddzielamy od kości i rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok 0,5-1 cm.
- Marchewkę kroimy w kosteczkę.
- Groszek konserwowy odsączamy z zalewy.
- Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy pokrojone jajka. Zalewamy odrobiną bulionu. Na jajka wykładamy pokrojoną w kostkę marchewkę, zalewamy bulionem. Kolejna warstwa to groszek, a po nim kolejna porcja bulionu. Na samym końcu wykładamy kawałki mięsa, które również zalewamy bulionem.
- Całość wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.