Galaretkowiec to bardzo prosty i smaczny deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Można przygotować go na co dzień, do weekendowej kawki lub na poczęstunek dla gości. Z pewnością posmakuje też dzieciom. Galaretkowiec składa się zaledwie z 3 składników, jest lekki i smaczny. Do tego jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego przygotowaniem. Zapraszam na przepis!
GALARETKOWIEC Z 3 SKŁADNIKÓW PRZEPIS
Składniki
- 4 galaretki (1 przezroczysta i 3 o różnych smakach i kolorach)
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 l wrzątku
Przygotowanie
- 3 kolorowe galaretki wsypać do oddzielnych głębokich talerzy. Każdą z nich rozpuścić w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia (galaretka ma być wystudzona ale nie tężejąca).
- W oddzielnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Następnie stopniowo wlewać płynną wystudzoną galaretkę przezroczystą.
- Z lodówki wyjąć kolorowe galaretki i pokroić je w kostki. Przełożyć do masy śmietankowej i delikatnie wymieszać łyżką.
- Całość przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
- Deser wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmu z przygotowania tego pysznego galaretkowca z 3 składników.