Jagodzianki z borówkami

Jagodzianki z borówkami

Jagodzianki z borówkami, czyli prosty przepis na przepyszne domowe drożdżówki wypełnione owocami, które wychodzą idealne za każdym razem. Z powodu braku jagód leśnych, jagodzianki zrobiłam właśnie z borówkami amerykańskimi. W smaku niewiele różnią się od tych z jagodami, więc polecam wypróbować. Jagodzianki z borówkami idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch, ale będą też doskonałą przekąską w podróży czy na pikniku. Jeśli szukacie przepisu na jagodzianki w wersji z borówkami, polecam wypróbować nasz przepis.



JAGODZIANKI Z BORÓWKAMI PRZEPIS

Składniki / 8 sztuk

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Dodatkowo

  • 250 g borówek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka


Przygotowanie

Rozczyn

  • Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru i wlewamy letnie mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Ciasto drożdżowe

  • Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy, a następnie wlewamy rozczyn, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto dłońmi lub w robocie kuchennym z zamontowanym hakiem przez ok. 10 minut.
  • Po tym czasie cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestygnięte masło.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Kruszonka

  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy drobno posiekane zimne masło. Rozcieramy palcami, aż powstaną drobne okruszki.
  • Borówki myjemy i dokładnie osuszamy. Mieszamy z mąką ziemniaczaną.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 8 równych części.
  • Z każdego kawałka formujemy owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładamy łyżkę borówek i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem do kolejnego wyrośnięcia.
  • Żółtko łączymy z mlekiem i taką mieszanką smarujemy pędzelkiem bułeczki. Wierzch posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, funkcja grzania góra – dół.


Jagodzianki z borówkami przepis
Przepis na jagodzianki z borówkami
Jagodzianki z borówkami i kruszonką


Jagodzianki z borówkami i kruszonką przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 23

Dodaj komentarz

osiemnaście − 3 =