Jagodzianki z borówkami, czyli prosty przepis na przepyszne domowe drożdżówki wypełnione owocami, które wychodzą idealne za każdym razem. Z powodu braku jagód leśnych, jagodzianki zrobiłam właśnie z borówkami amerykańskimi. W smaku niewiele różnią się od tych z jagodami, więc polecam wypróbować. Jagodzianki z borówkami idealnie sprawdzą się na śniadanie, lunch, ale będą też doskonałą przekąską w podróży czy na pikniku. Jeśli szukacie przepisu na jagodzianki w wersji z borówkami, polecam wypróbować nasz przepis.
JAGODZIANKI Z BORÓWKAMI PRZEPIS
Składniki / 8 sztuk
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru
- szczypta soli
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 30 g masła
Dodatkowo
- 250 g borówek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Rozczyn
- Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru i wlewamy letnie mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto drożdżowe
- Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy, a następnie wlewamy rozczyn, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto dłońmi lub w robocie kuchennym z zamontowanym hakiem przez ok. 10 minut.
- Po tym czasie cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczone i przestygnięte masło.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy drobno posiekane zimne masło. Rozcieramy palcami, aż powstaną drobne okruszki.
- Borówki myjemy i dokładnie osuszamy. Mieszamy z mąką ziemniaczaną.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 8 równych części.
- Z każdego kawałka formujemy owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładamy łyżkę borówek i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 30 minut pod przykryciem do kolejnego wyrośnięcia.
- Żółtko łączymy z mlekiem i taką mieszanką smarujemy pędzelkiem bułeczki. Wierzch posypujemy kruszonką.
- Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, funkcja grzania góra – dół.