Makaron z mięsem mielonym z patelni

Makaron z mięsem mielonym z patelni

Makaron z mięsem mielonym z patelni to super pomysł na szybki obiad jednogarnkowy. Ta zapiekanka makaronowa z patelni jest niesamowicie prosta do zrobienia, szybka i smaczna. Nie trzeba osobno gotować makaronu, dodaje się go na patelnię prosto z opakowania.



Do przygotowania makaronu użyłam rosołu z poprzedniego dnia, dzięki czemu całe danie było bardzo aromatyczne i pyszne. Jeśli jednak nie posiadacie bulionu można zastąpić go wodą, a na końcu całe danie należy troszkę bardziej doprawić.

MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM Z PATELNI – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 160 g makaronu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki krojonych
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 200 ml bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bazylia
  • 100 g tartej mozzarelli


Wykonanie

  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażać kilka minut. Następnie dodać doprawione solą oraz pieprzem mięso mielone. Całość podsmażać, do momentu, aż mięso się zarumieni.
  • Dodać pomidory z puszki i dusić razem pod przykryciem około 10 minut.
  • Następnie wsypać makaron, podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut, do momentu, aż makaron zmięknie. Ilość bulionu zależna jest od wielkości patelni, ważne jest, by makaron był w całości przykryty, Co jakiś czas całość można przemieszać, pod koniec dodać kukurydzę.
  • Danie przed podaniem posypać tartą mozzarellą.


Makaron z mięsem mielonym z patelni  przepis
Makaron z patelni z mięsem mielonym
Przepis na makaron z mięsem mielonym z patelni


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 10

Dodaj komentarz

trzynaście + 10 =