Makaron z mięsem mielonym z patelni to super pomysł na szybki obiad jednogarnkowy. Ta zapiekanka makaronowa z patelni jest niesamowicie prosta do zrobienia, szybka i smaczna. Nie trzeba osobno gotować makaronu, dodaje się go na patelnię prosto z opakowania.
Do przygotowania makaronu użyłam rosołu z poprzedniego dnia, dzięki czemu całe danie było bardzo aromatyczne i pyszne. Jeśli jednak nie posiadacie bulionu można zastąpić go wodą, a na końcu całe danie należy troszkę bardziej doprawić.
MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM Z PATELNI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 160 g makaronu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki krojonych
- 1/3 puszki kukurydzy
- 200 ml bulionu lub wody
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bazylia
- 100 g tartej mozzarelli
Wykonanie
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażać kilka minut. Następnie dodać doprawione solą oraz pieprzem mięso mielone. Całość podsmażać, do momentu, aż mięso się zarumieni.
- Dodać pomidory z puszki i dusić razem pod przykryciem około 10 minut.
- Następnie wsypać makaron, podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem około 15 minut, do momentu, aż makaron zmięknie. Ilość bulionu zależna jest od wielkości patelni, ważne jest, by makaron był w całości przykryty, Co jakiś czas całość można przemieszać, pod koniec dodać kukurydzę.
- Danie przed podaniem posypać tartą mozzarellą.