Makaron z rukolą i suszonymi pomidorami to super pomysł na szybki i smaczny obiad. Przepis jest bardzo prosty, a całe danie można przygotować w dosłownie 15 minut! Jeśli lubicie nowe smaki, a także szybkie przepisy na obiad, makaron z rukolą i suszonymi pomidorami z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Do przygotowania makaronu z rukolą, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym zainspirowała mnie moja ulubiona sałatka z rukolą i serem pleśniowym. Stwierdziłam, że takie połączenie może również fajnie smakować w wersji na ciepło, nie myliłam się!
Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, a także listę składników, niezbędnych do przygotowania tego dania. Z zapoznaniu się z przepisem, przekonacie się sami, jak szybkie i proste jest to danie. Zapraszam serdecznie na makaron z rukolą i suszonymi pomidorami w moim wydaniu. Smacznego!
MAKARON Z RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu
- 150 g rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 słoika suszonych pomidorów z zalewy
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 60 g parmezanu
Wykonanie
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Podczas odcedzania zostawiamy 3-4 łyżki wody.
- Na patelnie przekładamy łyżkę oliwy (zalewy z suszonych pomidorów), podgrzewamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię i podsmażamy.
- Na patelnię przekładamy rukolę i chwilkę dusimy.
- Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie.
- Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię i podgrzewamy, by się rozpuścił. Na patelnię dodajemy również kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu. Całość podgrzewamy, co chwilę mieszając. Po czasie na patelnię przekładamy ugotowany makaron, mieszamy.
- Parmezan kroimy na bardzo cieniutkie plasterki i posypujemy nim całe danie.