Soczyste pałki z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Upieczone pałki są naprawdę przepyszne a kapusta niesamowicie aromatyczna i smaczna.
Pałki z kurczaka pieczone na kapuście kiszonej to danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy przełożyć do naczynia kapustę oraz kurczaka i całość zapiec. Danie jest łatwe do zrobienia, a także świetnie smakuje nawet po odgrzaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad na dwa dni. Zapraszam na pyszne pałki z kurczaka w kapuście kiszonej!
PAŁKI Z KURCZAKA PIECZONE NA KAPUŚCIE KISZONEJ – PRZEPIS
Składniki
- 6 pałek z kurczaka
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- słodka papryka
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Pałki z kurczaka oczyszczamy ze skóry. Do sosu sojowego dodajemy słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, majeranek, szczyptę oraz pieprzu. Pałki z kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą.
- Kiszoną kapustę płuczemy pod zimną wodą i odciskamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do odciśniętej kapusty dodajemy cebulę, marchewkę oraz 1 łyżeczkę kminku, mieszamy.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę, a na niej układamy pałki z kurczaka. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 80 minut pod przykryciem, a następnie 20 minut bez przykrycia.
A co mogę dodać zamiast sosu sojowego? U mnie w domu nie lubią 🫣
Samego sosu sojowego aż tak nie czuć w całym daniu, a nadaje on fajnego smaku, więc śmiało można go dodać. A jeśli nie chce Pani go dawać to można po prostu pominąć 🙂