Pałki z kurczaka w jogurcie to świetny pomysł na danie obiadowe, a także fajna przekąska na domowe imprezy. Całe danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Składa się z zamarynowanych w jogurcie pałek w towarzystwie czerwonej cebuli i ziemniaków.
Dzięki marynacie z jogurtu mięso nie wysycha podczas pieczenia, a dodatkowo jest bardzo mięciutkie i soczyste. Bazą do marynaty jest jogurt naturalny a reszta to ulubione przyprawy. Ja wybrałam przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, czosnek granulowany oraz zioła prowansalskie. Możecie także dodać coś od siebie.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne pałki z kurczaka w marynacie jogurtowej. Mięso wychodzi przepyszne, idealnie doprawione i bardzo delikatne. Warto wypróbować przepis, ponieważ nakład pracy jest naprawdę niewielki, a smak rewelacyjny. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PAŁKI Z KURCZAKA W JOGURCIE
Składniki
- 10 pałek z kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duży jogurt naturalny (400 g)
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy 1 łyżkę soli i stawiamy na gaz. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie podgotowujemy około 6-8 minut.
- Z pałek z kurczaka usuwamy skórę (jeśli lubicie możecie zostawić). Następnie dokładnie płuczemy pod zimną wodą.
- Do garnka przekładamy pałki z kurczaka Dodajemy cebulę, przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Kolejno wlewamy jogurt. Całość dokładnie mieszamy.
- Podgotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki i przekładamy do garnka, mieszamy.
- Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy. Ja zrobiłam to za pomocą oleju w sprayu. Następnie na blaszkę wykładamy zamarynowane pałki z ziemniakami. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut.